קרטוקונוס – כל הטיפולים היעילים ביותר שאינם פולשניים

תוכן עניינים

קרטוקונוס היא מחלה של קרנית העין שבה נוצרים שינויים ברקמת ומבנה הקרנית ההופכים אותה לבעלת מבנה חרוטי (קונוסי – ראה תרשים). המחלה באה לידי ביטוי במרשם של צילינדרים גבוהים.

קרטוקונוס

כאשר הקרטוקונוס במצבו ההתחלתי ניתן להתאים משקפיים או עדשות מגע לתיקון העיוות בקרנית ולשיפור חדות הראייה.

כאשר הקרטוקונוס מתקדם, קשה לעיתים להגיע לחדות ראייה טובה עם משקפיים וקשה להתאים עדשות מגע. יהיו רופאים שבמצב זה ימליצו על פתרונות פולשניים כמו החדרת טבעות. טבעות הן קשתות קטנות עשויות מחומר פלסטי שקוף אשר מושתלות בעומק הקרנית ויוצרות השטחה של הקרנית. בכך הן מייצבות את הקרנית ומפחיתות את הצילינדר.
הטיפול הינו חודרני ויש בו סיכונים כמו בכל תהליך פולשני. 

במקרים קשים במיוחד מוצע פתרון של השתלת קרנית – מהלך עדין ומורכב הנעשה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות. גם הוא פולשני וטומן בחובו סיכונים כאשר עבור תהליך זה נדרשת תרומת קרנית.

במאמר זה אתמקד בטיפולים לקרטוקונוס שאינם פולשניים

בסעיפים הבאים אפרט את כל הדרכים בהן ניתן לטפל בקרטוקונוס ולשפר את חדות הראייה בצורה דרמטית ללא צורך בהתערבות ניתוחית פולשנית.

עדשות סקלרליות

הסקלרה היא החלק הלבן של העין (בעברית: לובן העין). עדשות מגע סקלרליות הן עדשות בעלות קוטר גדול באופן שקצה העדשה מונח על הסקלרה כך שאין מגע בין העדשה לקרנית. בחלל ביניהן קיים נוזל שאותו ממלאים במהלך ההתקנה של העדשה. פתרון זה מתאים לקרטוקונוס מתקדם שאינו מצריך בשלב זה טיפול מורכב יותר.
לעדשות הסקלרליות יתרונות רבים בנוסף לשיפור המיידי בחדות הראיה:

  • מתאימות למקרים של קרנית מעוותת כולל קרנית לאחר ניתוחי לאסיק או לאחר השתלת קרנית
  • החמצן וההרטבה (הידרציה – Hydration) מאפשרים ריפוי קרנית מדהים ולכן מתאימות גם למקרים של יובש כרוני בעיניים
  • מתאימות לשימוש בספורט ומים עמוקים, מול מחשב ובתנאי אבק
  • מתאימות למספרים גבוהים
  • אין תחושה של תזוזת העדשה בזמן מיצמוץ
  • אין צורך בהסתגלות מכיון שאין מגע של העדשה בקרנית ולכן כמעט אינה מורגשת
  • תחזוקה קלה
    •  

טיפול קרוסלינקינג – Corneal Cross Linking

טיפול קרוסלינקינג אינו משפר את חדות הראייה – מטרתו העיקרית היא למנוע את התדרדרות המחלה. טיפול זה מומלץ לכל מי שהמחלה בתחילת דרכה. מדובר בטיפול שמתבצע בחדר ניתוח ע"י רופא עיניים המתמחה בטיפולים אלו.

הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית בשני שלבים ואורך כשעה: 

  • שלב א'– הסרה של שכבת האפיתל של הקרנית ומזליפים ויטמין B2 למשך חצי שעה עד לספיגה מוחלטת בקרנית ובלשכה הקדמית.
  • שלב ב'– הקרנה של אור אולטרה סגול (קרני UV) על הקרנית למשך חצי שעה תוך כדי הזלפת ויטמין B2. בסיום הטיפול שוטפים את הקרנית עם אנטיביוטיקה ומניחים על העין עדשת מגע טיפולית המשמשת כחבישה על העין למשך מספר ימים עד לסגירה ואיחוי של שכבת האפיתל.
  •  

בשיטה זו נוצרים קשרים ביוכימיים חדשים בין סיבי הקולגן בקרנית. תהליך זה גורם להקשחת הקרנית, התחזקותה ובכך לעצירת התקדמות מחלת הקרטוקונוס.  הטיפול מבוצע בכל עין בנפרד. 

יתרונות הטיפול: ללא תופעות לוואי מלבד חוסר נוחות בימים הראשונים שלאחר הטיפול.

טיפול זה יכול להפחית משמעותית את הצורך בהשתלת קרנית אצל חולי קרטוקונוס.

כמו כן טיפול זה נבדק כתיקון במקרים של ניתוחי לייזר לא מוצלחים (אקטזיה של הקרנית).

טיפול קרוס לינקינג
קשרי קולגן (הקוים האדומים) ברקמת הקרנית לפני ואחרי טיפול קרוס לינקינג

עדשות מגע רכות לקרטוקונוס – soft k

לא ניתן למצוא עדשות אלו על מדפי בתי המרקחת. אלו עדשות המיוצרות לפי הזמנה לאחר בדיקה של אופטומטריסט המתמחה בקרטוקונוס.

העדשות מיוצרות מחומר סיליקון הידרוג'ל השומר על לחות העין. מתאים גם להתאמה לקרניות מעוותת ולאחר ניתוחי לייזר. בד"כ מתאים למצבי קרטוקונוס התחלתיים. במצבים בהם יש עיוותים משמעותיים במבנה הקרנית, יותר קשה לייצב עדשה רכה בעין. במצב זה פונים לפתרונות הבאים.

עדשות מגע קשות נושמות (RGPׂׂ)

עדשות בעלות קוטר קטן יחסית לעדשות הרכות. הן קשיחות יותר מהעדשות הרכות. העדשות עשויות מסיליקון קשיח ומכאן נובע יתרונן הגדול. קשיחות העדשה מייצרת משטח חדש לקרנית ומאפשרת שיפור משמעותי בראייה לעומת העדשות הרכות.

התאמת העדשות הקשות במקרה של קרטוקונוס הינה מורכבת יותר ודורשת ידע וניסיון רב של האופטומטריסט המטפל. עדשות אלו פחות פופולריות בגלל הקושי להסתגל אליהן. העדשות מונחות על הקרנית ומורגשות בכל מיצמוץ. ישנו מעבר של דמעות בין העדשה לקרנית ולכן מבחינת בריאות העין אלו עדשות ששומרות על מעבר של חמצן ועל הרטבה של העין באופן רציף. יתרון נוסף – קלות הטיפול בעדשות, ופחות נטייה לדלקות וזיהומים לעומת עדשות רכות. 

עדשות היברידיות

עדשה שהיא שילוב של שני חומרי גלם: העדשה קשה במרכזה ורכה בהיקפה. מעבר להיותה מתאימה לקרטוקונוס וקרניות מעוותות העדשה מתאימה גם לאחר ניתוחי לייזר. מי  שסבל מחוסר נוחות עם עדשות קשות, יוכל להנות מנוחות רבה יותר עם ההיברידיות. חיסרון של עדשות אלו הוא הצורך בהחלפה תכופה (כל חצי שנה לערך) ועלות גבוהה.

עדשות rose K

עדשות קשות המותאמות במיוחד לקרנית קרטוקונית. הן בעלות גיאומטריה מורכבת במיוחד, ובזכותה מובטחת התאמה אופטימלית כמעט לכל מצב של קרטוקונוס. גם למצבים בהם הקונוס הינו בולט יותר בחלקה התחתון של הקרנית. עדשה בעלת מבנה הפכי: האזור האופטי שטוח יחסית ואילו האזור ההיקפי מתאימה למבנה פריפריה של קרנית בריאה.

עדשות פיגיבק (Piggyback Lenses)

מדובר על פתרון שכולל למעשה שתי עדשות שמורכבות האחת על גבי השנייה (בכל עין): עדשה הרכה שמורכבת ראשונה ומהווה חיץ חיוני של שכבה רכה בין הקרנית שבעין לבין העדשה הקשה יותר המורכבת מעל העדשה הרכה.
העדשה הרכה שיושבת על הקרנית עשויה מסיליקון הידרוג’יל ומספקת ריפוד ונוחות. העדשה הקשה היא זו שלמעשה מספקת את התיקון האופטי החיוני.

פתרון זה מתאים למי שעדשה רכה אינה מספקת עבורו את חדות הראייה הדרושה והעדשה הקשה אינה נוחה לו. יתרונות : נוחות גדולה יותר מעדשות קשות. חסרונות: סירבול בניקיון ואחזקה. יש לטפל באופן שונה ועם חומרים שונים בשני סוגי העדשות. יש חשש לבילבול ופגיעה בעדשה עקב כך. חסרון נוסף: בשימוש יתר – חוסר בחמצן בקרנית כמו בשימוש עם עדשות רכות.

לסיכום

קיימים היום פתרונות רבים לטיפול בקרטוקונוס ובקרנית מעוותת. רוב הפתרונות אינם פולשניים ואינם מצריכים ניתוח. 

חשוב שהאופטומטריסט המטפל יהיה בעל רשיון ממשרד הבריאות ובעל נסיון בטיפול בקרטוקונוס באמצעות העדשות שציינתי. כמו כן חשוב שיהיה ברשותו מכשיר למיפוי קרנית לצורך התאמת העדשות ומעקב קפדני אחר בריאות הקרנית.

לייעוץ ופרטים נוספים בטיפול בקרטוקונוס

מאמרים נוספים בנושא
עדשות מגע
עדשות מגע – המדריך המקיף

עדשות מגע מספקות אלטרנטיבה למשקפיים, ומציעות מספר יתרונות כמו הגדלת שדה ראייה, חופשיות גדולה יותר לעוסקים בספורט או אורח חיים פעיל.
במאמר זה נספק הסבר מפורט על האספקטים השונים של עדשות מגע: יתרונות וחסרונות, אופן הרכבה והסרה, חומרים מהם עשויה העדשה ועוד

עדשות מגע לילדים
עדשות מגע לילדים – המדריך המלא

אם בעבר עדשות מגע היו מיועדות למבוגרים בלבד ורופאי עיניים אף נמנעו מלהמליץ עליהן בשל הסיכון המוגבר לזיהומים ודלקות עיניים, הרי שבעשור האחרון תחום עדשות המגע לילדים התפתח בצורה דרמטית.

עדשות מגע
המדריך המלא לניקוי ותחזוקה של עדשות מגע

קשה להמעיט בחשיבותן של עדשות מגע קוסמטיות, פרוסטטיות ועדשות מגע צבעוניות בהתאמה אישיות עבור אלו המשתמשים בהן.
עדשות אלו, מעבר לאפקט האסתטי, הן בעלות יתרונות תרפויטיים ופסיכולוגיים עבור המטופלים.

עדשה עם מסנן
בשורה לחולי סוכרת – עדשה ייחודית המונעת התפתחות רטינופתיה סוכרתית

קרינת אור שמש עלולה, אצל חולי סוכרת, לעודד ולהאיץ את הנזק לרשתית ולעדשת העין.
עדשת ה EYEGUARD מסננת את הקרינה המזיקה של אור השמש, מסייעת בצמצום הנזק לרשתית העין, ומגינה במידה רבה מפני הופעת קטרקט ומפני מחלת הרטינופתיה הסוכרתית.

Carmit portarait
כרמית פרי
בעלים

אופטומטריסטית בעלת רשיון מטעם משרד הבריאות, בעלת תואר B.Optom ממכללת הדסה ותואר שני בבריאות הציבור מאוניברסיטת בן-גוריון.

מחפשים אופטיקה בצפון ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם.

Artboard 1 1
אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
שירותים רלוונטיים

תפריט נגישות